• header waarom JUUNOO

   De beste keuze voor de planeet

   Duurzame oplossingen zijn niet langer de dure oplossingen. Integendeel, circulair gaan levert je zelfs geld op. Ontdek snel waarom JUUNOO voor jou de geschikte oplossing is. 

  • Duurzame oplossingen

   Verdeel en herverdeel jouw werkplek op een duurzame manier. 

   JUUNOO scheidingswanden
   Binnenwanden
   Glazen wanden
   Vergaderbox JUUNOO
   Belcellen en meetingboxen
  • Realisaties

   Beklede wanden of glazen wanden. Meetingruimtes voor 1 persoon of voor 4.
   We zoeken samen naar de perfecte duurzame indeling van jouw werkplek. 

   Bekijk alle realisaties >>

   circulaire scheidingswanden met een moderne touch - juunoo
   Hotel Astoria
   Estetische, stijvlolle en akoestische binnenwanden in Hotel Astoria.
   Ontdek deze realisatie
   cobras - probox voor architecten - juunoo
   Cobras Architecten
   Kwalitatief afgewerkte Proboxen voor de interieurarchitecten van Cobras.
   Ontdek deze realisatie
   JUUNOO's glaswanden werden gebruikt voor meerdere kantoorruimtes van SkylinE40
   SkylinE40
   Mooi en clean afgewerkte glazen wanden gepalatst in het geweldige kantoorgebouw SkylinE40.
   Ontdek de realisatie

Wat is circulair bouwen en waarom is het belangrijk? [+ 4 tips om te starten]

what is circular construction

Al jaren produceren we nieuwe producten, om ze vervolgens een aantal jaren te gebruiken, ze weg te gooien en opnieuw te beginnen. En laat ons eerlijk zijn, het werkte. Tot we de schadelijke gevolgen voor de planeet en de economie zagen opduiken.  

De stijgende energie- en grondstofprijzen en toenemende wachttijden door grondstoftekorten maken duidelijk dat er dringend iets moet veranderen. Wie snel even gaat googelen, kwam ongetwijfeld al de term circulair bouwen tegen. En terecht.  Deze duurzame manier van bouwen gaat namelijk gepaard met minder grondstoffen, energie én afval.  

Maar wat is circulair bouwen nu eigenlijk? En waarom wordt er plots zoveel over gepraat? In deze post kom je te weten wat circulariteit precies betekent, waarom het zo belangrijk is in de bouwsector én hoe je er zelf mee aan de slag kunt.  

Wat is circulariteit?

Circulariteit, of circulaire economie, is een systeem waarbij grondstoffen en producten zo lang mogelijk in de cyclus worden behouden. In tegenstelling tot de lineaire economie, waarbij we grondstoffen verwerken tot een product dat we na gebruik weggooien, worden producten en grondstoffen in de circulaire economie maximaal hergebruikt met een minimaal waardeverlies.  

Datzelfde principe geldt ook voor circulair bouwen. Wanneer we met gesloten kringlopen werken, blijven grondstoffen en producten veel langer in de bouwcyclus. We gooien ze dan niet weg, maar gaan ze hergebruiken, recycleren of een nieuwe bestemming geven.  

Circulair bouwen slaat op alle fasen van de bouwcyclus. Dat gaat van het genereren van grondstoffen, over het ontwerp en de constructie van het gebouw tot het hergebruik ervan.  

Het 3R-principe: Reduce, Reuse, Recycle

In de circulaire wereld wordt vaak verwezen naar het 3R-principe: Reduce, Reuse en Recycle. Ze vormen een handig startpunt als je circulariteit in de praktijk wil toepassen.  

Reduce

De bouwsector is vandaag wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst de helft van de gebruikte grondstoffen. Bij het indelen of optrekken van nieuwe gebouwen wordt daarom getracht om dat te doen met zo weinig mogelijk grondstoffen 

Dat principe geldt ook voor de productie van nieuwe materialen. Een product dat uit minder delen bestaat heeft minder grondstoffen nodig en zorgt achteraf voor minder afval. Het reduce-principe kan zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de productiefase worden toegepast.  

Circular Lego Building

Reuse

Bij reuse of hergebruik worden producten die nog in goede staat verkeren een twee, derde, vierde, … keer opnieuw gebruikt. De meest bekende vorm hiervan is het doorgeven van spullen via tweedehandsplatformen. Maar ook in de bouwwereld zien we het steeds vaker voorkomen.  

Het principe is eenvoudig: door te werken met herbruikbare materialen is er minder nood aan nieuwe grondstoffen en verlagen we het energieverbruik. Vergelijk het met Legoblokjes: je kan er eindeloos projecten mee bouwen, afbreken en opnieuw beginnen. Da’s precies hetzelfde met herbruikbare materialen of producten.  

Recyle

Wanneer grondstoffen of materialen niet hergebruikt kunnen worden, is het goed om ze te recycleren. De materialen worden dan verwerkt tot producten met dezelfde (hoogwaardige) of minder (laagwaardige) kwaliteit.  

Toch zou recycleren altijd de laatste optie in je duurzaamheidsstrategie moeten zijn. Producten of materialen recycleren vergt namelijk ook energie en brengt een bepaalde CO2-uitstoot met zich mee. Beter is het om afval van bij het begin te vermijden. Materialen die nooit geproduceerd worden, moeten nu eenmaal nooit opnieuw verwerkt worden.  

Van 3R naar 7R

De voorbije jaren zien we in het model steeds vaker nieuwe termen opduiken. Het 3R-model wordt dan bijvoorbeeld een 7R-model, waarbij Rethink, Refuse, Repair en Repurpose het rijtje vervolledigen. Da’s een positief signaal, want het maakt duidelijk dat circulariteit in steeds meer lagen van de cyclus wordt geïntegreerd.  

Waarom is circulariteit belangrijk in de bouwsector?

Laten we er maar niet omheen draaien: de bouwsector is verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de CO2-uitstoot. Daarnaast wordt pakweg de helft van alle grondstoffen en zo’n 40% van de beschikbare energie gebruikt in de bouw. Door van circulair bouwen de norm te maken, kan er dus een serieuze shift worden gemaakt.  

Het idee rond circulair bouwen is niet nieuw. En toch heerste in bouwwereld lang het idee dat bouwen voor de eeuwigheid was. In de praktijk blijkt dat echter niet het geval. Dus worden materialen in gebouwen vervangen, of wordt het gebouw in het ergste geval volledig afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw.  

Nochtans zijn de bestaande structuren vaak nog perfect bruikbaar. Kijk maar naar het project dat Conix RDBM Architects een aantal jaar geleden uitvoerde. 

3 voordelen van circulair bouwen

1. Voordelen voor het klimaat

Door circulair te bouwen, verbruiken we veel minder grondstoffen. In plaats van materialen na gebruik weg te gooien, zetten we in op het hergebruik ervan. Door geen nieuwe materialen te produceren, verbruiken we minder energie en stoten we minder CO2 uit.

Energiezuiniger bouwen zorgt er bovendien ook voor dat we tijdens de levensduur van het gebouw minder energie verbruiken. 

financial benefits

2. Financiële voordelen

Materialen hergebruiken biedt zowel voor producenten, projectontwikkelaars én aannemers grote financiële voordelen. Omdat de materialen na gebruik afgebouwd kunnen worden, hoeven de materialen maar één keer geproduceerd of aangekocht te worden. Zo kun je projecten ontwikkelen met de materialen die je in eerdere projecten hebt gebruikt. 

Van zodra er sprake is van een tweede leven, wordt dus ook meteen winst gemaakt. Maar ook gebouwen kunnen een tweede leven krijgen. Door hen een nieuwe functie te geven, hoeft er geen nieuw gebouw opgezet te worden.  

3. Sociale voordelen

Een voordeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat circulair bouwen ook sociale gevolgen heeft voor onze samenleving. Circulair bouwen creëert namelijk meer lokale jobs en sociale tewerkstelling 

Een groot aantal aanpassingen voor hergebruik kan perfect uitgevoerd worden door mensen die aan de slag zijn in een sociale werkplaats.  

4 tips om circulariteit zelf toe te passen

Ben je overtuigd van circulair bouwen maar weet je nog niet goed waar te beginnen? We geven je 4 tips die je op weg helpen. 

1. Hou van bij het begin rekening met hergebruik

Elke stap in het circulaire proces begint bij het ontwerp van het gebouw. Kies je hier voor materialen die makkelijk aangepast kunnen worden? Kan je die bouwmaterialen achteraf afbreken en opnieuw integreren? Werk je met duurzame materialen die lang meekunnen?  

Door van bij het begin rekening te houden met hergebruik, vermijd je dat grondstoffen uitgeput raken en zet je ze zo efficiënt en doeltreffend mogelijk in. Herhaal dit in alle stappen van de bouwcyclus, zodat er geen kostbare materialen verloren gaan.  

2. Ga duurzame samenwerkingen aan

Een project volledig circulair bouwen kan alleen door samen te werken met alle partijen die bij het project betrokken zijn. Circulariteit moet doorgetrokken worden in de volledige bouwcyclus, van investeerders, over ontwerpers tot aannemers.  

Een goed voorbeeld hiervan is Kamp C, waar maar liefst zeven bedrijven aan hebben meegewerkt. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 vierkante meter. Het is het eerste volledig circulair gebouw in Vlaanderen. Het succes is grotendeels te danken aan de nauwe samenwerking via digitale tools. 

3. Gebruik digitale tools

Digitale tools helpen om circulariteit te integreren in je projecten. De komst van BIM, ook wel Building Information Modelling System genoemd, is daar een mooi voorbeeld van. Dit systeem bundelt alle gegevens van een gebouw, zoals de funderingen, structuren, wanden en ramen, maar ook de technieken, elektriciteit, de warmtepomp, … en helpt de samenwerking tussen alle bouwpartners 

Het gevolg is dat je op de werf met veel minder fouten wordt geconfronteerd. Dat bespaart tijd en geld, maar ook energie en grondstoffen. Bovendien weet je dankzij het materialenpaspoort ook meteen wat er mogelijk is voor wie later de afbraak of herbestemming van het gebouw op zich neemt.  

Ontdek hoe onze gratis design tool Voltage je helpt om tijd te besparen.

4. Plak een restwaarde op je producten

Om circulariteit echt door te voeren in je onderneming, koppel je best een restwaarde aan je producten. Een voorbeeld: als je een product kunt terugkopen aan 20 euro en het opnieuw kunt verkopen voor 80 euro, dan verdien je geld. Dat klinkt simpel, maar is net het tegenovergestelde van wat we vandaag doen in de lineaire economie.  

Restwaarde is daarom meteen ook een van de basisprincipes binnen de circulaire economie en biedt jou als ondernemer grote financiële voordelen. Van zodra je jouw producten aan hun tweede levenscyclus laat beginnen, ben je ook meteen voor op je concurrenten 

Klaar om de shift naar circulair bouwen te maken?

Circulair bouwen is niet alleen een belangrijke voorwaarde om de klimaatproblematiek aan te pakken. Het creëert ook een aantal interessante concurrentiële voordelen. Wie vandaag al investeert in circulaire economie, zal de concurrentie binnen de kortste keren voorbijsteken. Zeker wanneer je producten of materialen aan hun tweede levenscyclus beginnen. Zoek partners, investeer in digitale tools en durf je manier van werken in vraag stellen. 

Wil je graag meer tips ontvangen over circulariteit en wat het voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte! 

Gerelateerde posts

U krijgt uw offerte binnen

Dag
Uren
Minuten
Seconden